ENS  DEDIQUEM AL TEATRE

 

ESCOLA

(Cartel 2006-2007)

CURSOS  DE FORMACIÓ ACTORAL

OBJECTIUS.

Formar actors que a través de la seua facultat de comunicadors siguen capaços de curar encoratjar i esperançar l'humà en el seu progrés evolutiu.

Cuadro de texto: LA COMÈDIA DE L'ART
Els Actors del Renaixement italià, davant de l'estretor i la falta d'oportunitats de l'anomenat teatre culte, es van agrupar amb saltimbanquis, malabaristes i acròbates, utilitzant màscares i trages cridaners es van fer un lloc en la plaça. El desenvolupament que van imprimir  al llenguatge escènic va ser tan tremend que inclús en els nostres dies és la millor escola de l'actor còmic.
Preparació física.
Preparació vocal.
La Màscara,  Amplificació.
Caràcters: Zanni, Arlequino, Putxinel·li, Colombina, Els Enamorats, els Vells, etc.
La Improvisació
El “Lazzo”
“Canovaccio”

L'ACTOR. EL TEXT I L'ESCENA.

La preparació de l'actor. Fisc-vocal.

Improvisacions sense text escri

Posada en escena de textos dramàtics.

Anàlisi del text.

Estudi i pràctica de la relació bàsica en escena.

L'Actor amb si mateix.

L'Actor amb el company.

L'Actor amb el Públic.

EL GEST I EL MIM.

INICIACIÓ AL LLENGUATGE MÍMIC.

Preparació

Distensió- Tonificació.

Animalització. Humanització-gest.

De la Neutralitat a les Figures Clàssiques.

Articulació del Llenguatge Mímic.

PROGRAMA

PREPARACIÓ
(El nostre món com nosaltres mateixos. Exploració del nostre Món Expressiu)
L'INSTRUMENT DE L'ACTOR
-Respiració
-El SO VOCAL, Tècnica Vocal Cant
Primal i Emoció, l'Instrument Vocal, partitures vocals dramàtiques, la veu del Personatge...
-MOVIMENT, Partitures Físiques, Tècnica Corporal,
Training, localitzacions físiques de les emocions, Cuirasses, Energia. Moviment com alliberament- creació..Introducció a Exercicis ioguics així com a altres disciplines.
DISPONIBILITAT
-Seqüències bàsiques d'Interpretació. L'Acció. Actuar és Reaccionar. Actuar és un Joc... molt seriós.
-1ª Relació: L'Actor amb ell mateix. Relaxació/Concentració, Estímul/Impuls. Resistències.
Sensorialitat, emoció.
-L'Espai Personal.
-Presència Escènica.
-Desenvolupament de l'ATENCIÓ

CREACIÓ
(Crear és una aventura)
- La IMPROVISACIÓ com a mètode d'aprenentatge.
-INTERPRETACIÓ, creació de petites escenes individuals i col·
lectives.
-LES
CIRCUSTANCIES DONADES
-
LINEA D’ACCIÒ
-El TEXT Dramàtic, més enllà de la paraula escrita.
-2ºª Relació: L'Actor amb el company.
-Estímul- Resposta.
-EL PERSONATGE

MUNTATGE
(Mostra.)
-Creació d'un escena o d'un espectacle teatral per determinar segons les característiques del grup.
-CODI I COHERÈNCIA.
-
TEMPO.
-3ª Relació: L'Actor amb el PÚBLIC.

Un lloc i un temps per a que el xiquet:

 

Es moga amb llibertat

 

Aprenga nous moviments

 

Cante suauet o a ple pulmó

 

Aprenga a escoltar i a fer-se sentir

 

Jugue amb les paraules

 

Jugue al teatre

 

Respecte al company i a l'entorn

 

                   Respire

OBJECTIUS.

 

Possibilitar-li un espai temps protector on des de l'amor i la solidaritat, se li permeta percebre i sentir les llavors  de la glòria de l'epopeia de ser humà. Una excursió pel Big.Bang del nostre univers. Gèrmens de futurs expansores de consciència, amor i saviesa.   El teatre per al xiquet/a no es planteja com una activitat destinada a aconseguir resultats artístics, sinó com una activitat destinada a permetre i cuidar que les seues facultats expressives es desenvolupen saludablement. El natural en el xiquet/a és provar, experimentar, jugar, etc. amb el món sencer si fóra possible, amb l'expressió i les seues possibilitats també. Així, la labor del taller de teatre s'encamina cap a la creació d'un espai temps organitzat en el que l'expressió puga ser presa de nou com un gaudi, com un descobriment, i eliminar, en la mesura que siga possible els problemes afegits al procés del creixement.

Cada sessió comença amb una etapa de joc que té com a base el moviment i el so vocal. En esta etapa, depenent del tipus d'exercici, es pot aconseguir el moviment exagerat (Controlat) o el crit. Etapa destinada a eliminar tensions i bloquejos, on tractem que l'energia fluïsca, netege i allibere. Per descomptat que ni esta etapa, ni cap altra d'este taller es realitza d'una manera impositiva o coercitiva, açò eliminaria tota la seua facultat positiva.

               La sessió continua amb una àrea d'exercicis-jocs, de caràcter individual o en grups xicotets, en els que investiguem sobre aspectes concrets de l'expressió com per exemple, moviment de titelles, o robots, o animals, insectes, elements etc.  ,  o també aspectes relacionats amb                En la tercera  etapa els xiquets/es creen per grups sobre una base preestablida, un tema proposat, un espai, una paraula, un so, etc. I en la quart i última etapa, els grups mostren les seues creacions a la resta.

Per a la salut del xiquet és imprescindible que el xiquet jugue i combine els elements que van formant part del seu món.

L'objectiu del taller de teatre és este: Crear un espai-temps per a possibilitar este camp de proves. El xiquet, de la mateixa manera que  es posa o lleva un vestuari ho fa amb un caràcter, un personatge. El joc dramàtic permet al xiquet desfogar, canalitzar i enfocar millor, mes lleuger. El xiquet realitza en un pla simbòlic (teatral) aquelles necessitats irrealitzables en la vida. Un xiquet de 6 anys per al que tot succeïx a massa velocitat, que el  no aconseguix, este xiquet serà el gegant de ferro.

l'expressió vocal, com per exemple les músiques que utilitzem per a  ordenar, suplicar, convéncer, agrair, etc. o com parlaria un lleó, un cocodril., un mosquit, el vent, el mar etc. Esta etapa està destinada a oferir nous recursos, a estimular i afavorir l'experimentació i el contacte lúdic i amable amb l'entorn.

 Jose Luis Serrano, actor, director i pedagog, sempre ha treballat en l'aspecte artístic i en l'educatiu, transitant d'un a l'altre incessantment.

 

EL TEATRE és el principi a una altra dimensió. L'expressió CORPORAL/ VOCAL és  “totpoderosa”, posseïx el món en les seues mans, El xiquet es veu atret magnèticament cap als fets col·lectius, quan comprova que ell també pot participar, obrir quan vullga eixe cofre del tresor universal de L'EXPRESSIÓ i comunicar-se en un lúdica trobada amb els seus companys, llavors se sent volgut i àvid d'humanitat.

 

“EL JOC DEL TEATRE” POT ANAR DESTINAT TANT PER A XIQUETS COM PER A ADULTS JA QUE ES CONCEP COM UN estímul per a la creació de jocs escènics, que ens permetran obrir un temps-espai diferent en què el xiquet/ADULT tindrà l'experiència de l'expressió comunicativa, i per mitjà del bàlsam de la RIALLA, accedirà a l'experiència enriquidora i global de TROBAR-SE amb els altres.

MÀSCARA TEATRE-ESCOLA